måndag 24 oktober 2011

Entrecote med potatisgratäng, svampsås och fetaoströra

Det här åt jag och min älskling i fredags. Ibland får man lyxa till det även om man är student ;) Jag är inte direkt en av dem som snålar med matkostnaden, men försöker lite ibland... Men då och då får man slå på stort!
Mätta och nöjda blev vi helt klart. Jag var inte så noga med att kolla exakt hur mycket jag hade i av allt när jag gjorde detta så följ det inte slaviskt ;)


För 2 personer behöver du:

Potatisgratäng:
5 potatisar
1 gul lök
1 dl riven ost
2 dl grädde
Salt och peppar

Svampsås:
1,5 dl blandad svamp (Redan tillagad)
1 köttbuljongtärning
1 dl creme fraiche
2 dl grädde
lite soja
salvia
salt och peppar
ev maizena

Fetaoströra:
1/3 paket fetaost
2 msk creme fraiche
Vitlök

Såhär gör du:
Skala och skiva potatisen och löken. Varva i en form och salta och peppra. Häll på grädden och strö över osten. Grädda i ugnen i 225 grader tills potatisen är mjuk, ca 45 minuter.
Värm svampen i en kastrull och rör ner alla ingredienser till en krämig sås. Smaka av med kryddorna och låt stå och puttra på svag värme.
Smula sönder fetaosten och rör ihop med creme fraiche och pressad vitlök i en skål.
När potatisgratängen är näst intill färdig så krydda köttet med salt och peppar och stek till önskad rosa färg. Vi tycker om när det är lite blodigt så vi steker inte så länge. Det bästa är helt klart en termometer, blir perfekt varje gång!


GOTT!!

söndag 23 oktober 2011

Gino med Marabou Daim och glass

Jag är en riktig sucker för efterrätter... Hur mätt jag än är efter att ha ätit så får det alltid plats med efterrätt? Och inte lite heller, jag och Simon åt upp hela formen! Men det går ju bara inte att låta bli, för vem kan motstå massa god frukt och bär, gratinerade med choklad och sen kall vaniljglass till? Omöjligt!
Gino ska ju egentligen vara frukt med vit choklad, men blev en annan variant denna gången. Stod och valde vid chokladhyllan och bestämde mig för Marabou daim. Blev riktigt bra, gott med krispet!

Du behöver:
Ananas
Jordgubbar
Apelsin
Banan
Mango
100 gram Marabo Daim ( Jag hade köpt en stor chokladkaka först men råkade visst äta upp halva först... Oops..)
1 pkt vaniljglass

Gör såhär:
Skär frukterna i lika stora bitar och lägg i en ugnssäker form. Hacka eller riv chokladen och strö över. Grädda i ugnen på 225 grader i 10 minuter.






Servera med kall vaniljglass och njut!

onsdag 19 oktober 2011

Chokladbollspaus

Pausar i plugget lite och äter en riktigt god kokosboll från cafét på biblan!


tisdag 18 oktober 2011

Glutenfria gifflar med skinka och philadelphiaost

Förra veckan så gjorde jag dessa mumsiga gifflar som min mamma har lärt mig. Den här fyllningen är min abslouta favorit, men ibland har vi gjort med köttfärs, tonfiskröra eller fetaost med soltorkade tomater, det går att göra massor av varianter!

Receptet ger ca 10 stycken gifflar

Du behöver:
1 pkt jäst
2 1/2 dl mjölk
2 msk olja
1/2 tsk salt
ca 8 dl mjölmix

Fyllning:
300 g philadelphiaost
1 1/2 hg skinka
2 msk finklippt gräslök

Ett ägg till pensling och kummin

Såhär gör du:
Smula sönder jästen i en bunke. Värm mjölken till 37 grader och rör ut jästen. Tillsätt sedan oljan, saltet och nästan allt mjöl (spara lite till utbakningen). Låt degen jäsa i 30-40 minuter.
Under tden gör du fyllningen, hacka skinkan och rör ihop allt i en bunke.
Arbeta sedan degen på en mjölad bänk och kavla sen ut den till en cirkel och skär ut trekanter. Lägg på en klick fyllning på varje trekant och rulla ihop. Täpp igen så att inte fyllningen kan läcka ut. Låt jäsa ytterligare 20 minuter.
Pensla gifflarna med ägg och krydda med kummin. Grädda i mitten på ugnen i 10-12 minuter!




Servera med en god sallad :)

måndag 17 oktober 2011

Tentaplugg..

Hej!

Jag har inte skrivit här på en vecka nu, men har haft fullt upp helt enkelt. Tentan börjar närma sig och så har vi haft en sittning mitt i allt så det har inte lagats särskilt mycket mat eller bakats här hemma nu. Tänker inte lägga upp nåt recept på något nu heller faktiskt, utan bara visa vad jag ätit istället den här tiden... Pizza!! Oj så gott.. Men är lite besviken på både Ica och Willys som tagit bort den pizzabottnen som jag brukade köpa och säljer bara Crazy bakers nu. Tycker inte den är lika god... Väldigt hård och har en lite konstig eftersmak? Funderar på att fråga om de inte kan ta tillbaka den gamla sorten som fanns innan. Eller så får jag åka till Maxi, där finns allt!

Men det var gott ändå, den var i alla fall färdiggräddad denna gången! Och jag har blivit värsta kompisen med pizzakillarna nu ;) Varje gång frågar killen i kassan om det verkligen bara finns såna här små pizzor till mig? Och visst är det lite konstigt, mindre än en barnpizza är den.. Fast jag blir mätt, den är ju rätt tjock istället.


Vad tycker ni om våra pizzor? Inte riktigt som vanliga, men jag tycker det är väldigt gott ändå!
Någon som har ett bra recept på hemmagjord pizza? Tänkte göra det någon dag! :)

måndag 10 oktober 2011

Kyckling och svamprisotto

I fredags gav jag mig på att göra risotto för första gången! Vi har flera påsar med svamp i frysen som jag fått av min mamma så det passade perfekt. Många säger att det är så svårt att göra risotto men jag vet inte, visst det är inte bara att ställa in det i ugnen och vänta men jättesvårt var det inte tycker jag. Lyckades ändå rätt bra måste jag säga för att vara första gången! Bara det att min spis inte riktigt gör som jag vill, någon slags mellanvärme verkar inte finnas... Längtar tills jag får ett riktigt kök!

I alla fall... Här kommer receptet, för 2 personer:


Du behöver:
1,5 dl arborioris
1 halv gul lök
1 vitlöksklyfta
1 dl vitt vin
ca 5 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
2 dl blandad svamp
1 dl riven parmesan
salt och peppar

Såhär gör du:
Koka upp vatten och buljong, det måste vara varmt för att inte riset ska sluta koka sen. Hacka löken och vitlöken fint och fräs i smör i en stekpanna. Häll i riset efter en stund och fräs tillsammans med löken. Häll sedan på vinet och lite av buljongen så att riskornen täcks. Rör om då och då. Häll sedan på lite av buljongen i taget, ca en deciliter, tills riset är klart. Stek under tiden svampen och ha sen i tillsammans med riset när det kokat klart, riv över parmesanosten och smaka av med salt och peppar!






söndag 9 oktober 2011

Ugnsstekt lax, potatismos med parmesan och beurre blanc sås

Detta lagade jag till mig och Simon igår kväll, det blev väldigt gott och är inte alls särskilt svårt. Bara att slänga in laxen i ugnen och koka potatisen, under tiden gör man såsen.

Till såsen behövs:
1 schalottenlök
1,5 dl vitt vin
1,5 dl vatten
1 buljongtärning (jag blandade både grönsaksbuljong och fiskbuljong)
100 gram smör
2 msk vispgrädde
1 tsk hackad dill
ev salt

Till potatismoset använde jag en klick smör, en skvätt mjölk, salt, peppar och ca en halv dl riven parmesanost, blir riktigt gott!

Gör så här:
Hacka scahlottenlöken fint och fräs i smör i en kastrull. Häll på vinet och vattnet och lägg i buljongtärningen. Låt koka till ungefär hälften är kvar. Häll sedan i grädden och vispa i lite av smöret åt gången. Smaka av med salt och ha i dillen.



Muuuuums!

torsdag 6 oktober 2011

Glutenfri smulpaj med äpplen

När vi var på Maxi och handlade så stod en från personalen och bjöd på äppelpaj och det doftade så gott i hela butiken att jag var tvungen att köpa äpplen och göra en själv när jag kom hem! Snacka om att jag gick på det tricket ordentligt...
Smulpaj tycker jag är riktigt gott och kul att variera med olika bär och frukter i, och så ska det vara mycket smuldeg, det som är godast ;) Sen tycker jag det blir mycket bättre om man använder havre också än bara mjöl.

Du behöver:
3 äpplen
150 gram smör
1 dl socker
1,5 dl glutenfri mjölmix
4 dl havregryn (rent havre så klart)
1/2 msk vaniljsocker
Kanel

Såhär gör du:
Skiva äpplena och bred ut över en smord pajform och strö över kanel. Blanda ihop alla andra ingredienserna i en bunke, bäst blir det med fingrarna! Strö sen över smuldegen över äpplena, in ugnen på 200 grader i ca 30 minuter.





Servera med vaniljsås!
 Jag tycker Milda vaniljvisp är godast, men den var slut...

tisdag 4 oktober 2011

Glutenfritt i Paris

Hej på er!

Jag var ju som sagt i Paris nu några dagar och nu tänkte jag berätta för er hur det gick där med just maten. En liten guide om hur det var att vara glutenintoreant i Parsi helt enkelt! Jag hade varit där två gånger förut och då var det ganska besvärligt.. Särskilt vad de gällde lunch och fika, när man ville ha något som gick snabbt och var billigt. Helst inte sallad heller, känns som om man alltid måste äta sallad?!
Det började bra i alla fall, vi gick till närmaste brasserie för att äta lunch när vi precis kommit fram och vi chansade båda två och tog en dagens rätt. Jag talar en del franska men var inte helt säker på vad det var för mat, men fick veta av servitrisen att det inte innehöll något mjöl. In kom en typisk fransk rätt, råbiff! Väldigt speciellt, och kan tänka mig att många inte skulle vilja äta det, men det var faktiskt gott.
På kvällen åkte vi till Trocadero, kollade på Eiffeltornet och satte oss på en av restaurangerna. Lite turistfällavarning men god mat. Åt kött med pepparsås där, och till efterrätt blev det creme brulée! 
Nästa dag så blev det lite jobbigare.. Vi ville helst bara ha nåt enkelt, snabbt och billigt men det ät lättare sagt än gjort. Överallt är det bara baguetter, crêpes, paninis, pizzaslice och sandwiches. Efter mycket letande hittade vi till slut en liten affär där det återigen var fullt av nybakade baguetter med massor av olika fyllning men också sallader. Så det fick bli en sallad ändå, men den var god som tur var! På kvällen blev det återigen kött med pommes, inte så värst kul..
Sista dagen hade jag bestämt mig för att få tag på en galette, som är som crêpes fast gjorda på bovete. Vilket vi också fick leta efter ett tag. När vi dessutom hittade så vägrade dom att ta på någon annan fyllning än det som stod på menyn. Jag ville få en med nutella på som det är på crêpesen men det gick verkligen inte för sig. Till slut så lyckades jag ändå övertala en och fick en rykande varm galette med nutella på, åh så gott det var!
Till lunch blev det en omelett med ost och skinka.
På kvällen gick vi till en fiskrestaurang som vi sett tidigare där vi åt godaste måltiden på hela resan. Vi beställde båda två seabass med potatismos med oliver och smörsås. För tredje gången blev det creme brulée till efterrätt ;)
På flygplatsen köpte jag också en gigantisk macaron! Det kryllade det av överallt så om man blev sugen på nåt så kunde man åtminstone köpa det medans Simon kunde äta en croissant...

Frukost åt vi på hotellrummet då det är löjligt dyrt att äta hotellfrukosten och jag kan nästan inte äta nåt. Vi köpte istället youghurt och så hade jag med mig riskakor som vi åt med ost på. Lättast så.

Det jag fortfarande upplever som svårast är att just få tag på lunch utan att behöva sätta sig på en restaurang. Det kryllar ju av brasserier, caféer och bistros men ändå finns det egentligen inte så mycket man kan äta som glutenintolerant. Det är mycket baguetter, croque monsieur, crêpes och pasta. Sallader och omeletter finns det för oss eller kött och fiskrätterna , men jag tycker det är lite mycket till lunchen.

Vi hade tänkt gå till den glutenfria restaurangen Des si et des mets, men blev inget med det tyvärr... Men den ska vara bra har jag hört!

Tänkte dela med mig av lite franska fraser som kan vara bra att kunna!
Je suis allergique au gluten - Jag är glutenintolerant
Je ne peux pas manger la farine du blé - Jag kan inte äta vetemjöl (dom verkar sällan förstå vad manmenar när man säger att man är glutenintolerant)
Mais je peux manger le sarrasin - Men jag kan äta bovete (Då dom säger emot att du inte kan äta galletes för det är vetemjöl i...)
Il y a de la farine dans ce plat? - Är det mjöl i den här rätten?


Första måltiden, råbiff!



Utsikt över Eiffeltornet och min mat från restaurangen, steak au poivre!


Omelette de jambon et fromage


Lycklig tjej efter att ha fått sin efterlängtade "crêpe"





Jag och min älskling sista kvällen, och underbar creme brulée....


Dålig bild men kolla in denna enorma macaron!

måndag 3 oktober 2011

Lycka på Ica Maxi!

I vanliga fall handlar vi alltid på Willys, men idag så åkte jag med en kompis till Maxi istället och oj vad jag kom hem med goda grejer! För det första så var deras hylla så mycket större än den på Willys och det fanns massor av nya produkter som jag inte sett innan. När jag sen var borta vid brödfrysen så satt det en skylt på där det stod "Nyhet, nu finns vårat egna glutenfria bröd vid bageriet!" Efter lite letande så hittade jag mycket riktigt hembakat färskt bröd som dom bakat själva. En limpa fick följa med hem och ett paket musli som stod borta på hyllan.
Och nu till själva grejen: OJ SÅ GOTT DET VAR! Det var det godaste brödet jag ätit på länge! Och jag kan inte förstå hur brödet lyckas vara så mjukt och saftigt, inte det minsta smuligt och torrt trots att det bakades för tre dagar sen. Tryckte i mig halva limpan och vanlijyoghurt med muslin tills jag fick ont i magen. Muslin var också väldigt god, och söt, var nog en hel del socker i den.. Smakade som Start! enligt Simon.





Brödet ser ganska trist ut, men inte då! 

Imorgon tänkte jag berätta om hur det gick i Paris! :)

tisdag 27 september 2011

Mot Paris!

Idag åker jag och min älskade kille till Göteborg, och imorgon bitti så flyger vi mot Paris! :D Ska så kul, vi ska åka dit och fira 4 hela år tillsammans! Jag har varit där två gånger förut, senast för nästan tre år sen. Då gick det sådär med maten.. Eller just mat går bra, men alla bagerier som man går förbi tar ju kål på en.. Men har googlat lite och har nog lite mer koll denna gången om vad som finns att äta.
Får berätta hur det gick sen när jag kommer hem :)

4 års dagen var egentligen förra veckan och då firade vi det med lite god mat:



Räkor och aioli, oliver, brieost och vitlöksost, kex, vindruvor och vitt vin!
Jag hade köpt Sempers ostkex och crostinis. Tyvärr hade dom inte mina favoriter på det lilla Icat som ligger här, för annars brukar jag alltid köpa Schärs Salti.

måndag 26 september 2011

Glutenfri fläskpannkaka

För några dagar sen så gjorde vi fläskpannkaka. Det borde vi verkligen göra oftare för det så så gott och något av det enklaste man kan göra. Det är så skönt med mat som man bara ställer in i ugnen.. :) Den blir rätt platt, inte sådär fluffig som vanlig fläskpannkaka blir. Men god ändå! Jag ska pröva att ha i lite bakpulver i nästa gång så kanske den blir lite bättre.. Update! I med en tsk bakpulver och pannkakan blir fluffig och fin!

Du behöver:
3 ägg
3dl mjöl (jag använde finax röda paket)
5 dl mjölk
1 tsk bakpulver
ev lite salt
ett paket tärnat fläsk

Såhär gör du:
Börja med att steka fläsket så det blir lite knaprigt. Vispa under tiden ihop pannkakssmeten. Häll i en form och sprid över fläsket. In i ugnen på 225 grader i ca 30 minuter. Färdigt!
Mycket enklare kan det ju inte bli?




Servera med lingonsylt och rivna morötter :)

fredag 23 september 2011

Glutenfria morotsfrallor

Idag har jag bakat bröd! Det är något man verkligen borde göra oftare, det är så mycket godare och betydligt billigare med... Vi bakade alltid bröd åt mig när jag var mindre, men nu är man inte lika kräsen längre utan nu äter jag brödet som går att köpa i affären. Men ibland så ger jag mig på att baka mitt egna bröd!
I alla fall, jag bakade morotsbröd idag och det blev verkligen gott :) Blir ca 15 bullar och allt som allt tar det väl två och en halv timme.

Du behöver:
50g jäst
2 ägg
50g smör
4dl mjölk
1msk fiberhusk
2st morötter
125g keso
3dl mjölmix
6dl grov mjölmix
2,5 tsk salt
2tsk malda brödkryddor
solrosfrön

Såhär gör du:
Riv morötterna fint och blanda med saltet. Smula jästen i en bunke. Smält smöret och mjölken till 37 grader och blanda ut med jästen, strö i fiberhusken och låt det stå och svälla i tio minuter. Blanda sen i keson, ett ägg, morötterna, mjölet och brödkryddorna. Använd degkrokarna till elvispen och arbeta degen i ca 5 minuter. Låt degen jäsa i 30  minuter under bakduk. Klicka sedan ut bullarna med hjälp av två skedar på en plåt. Jäs ytterligare i 30 minuter. strö sedan över solrosfröna och pensla bullarna med ägg. Grädda i ugnen i ca 15 minuter i 225 grader.





Ät nybakade tillsammans med ett glas kall mjölk! Mmm...

måndag 19 september 2011

Glutenfria skorpor

Varning för beroende!!

Har precis smällt i mig dom sista skorporna ur den här påsen.. Har lite ont i magen.. Jag kan verkligen inte sluta äta när jag väl börjat, det är så gott! Skorporna kommer från bageriet Hans & Greta som finns i Söderköping. Vi brukar alltid åka förbi bageriet när vi åker till min mormor och morfar och köpa en påse till mig. Har inte sett dom i någon annan affär tyvärr, men är väl tur det då hade jag nog blivit tjock. ;) Men kanske finns på några ställen som ligger lite närmare bageriet än där jag bor!


Har ni någon gång möjlighet så ska ni verkligen åka förbi där och handla nybakade bröd och kakor!



torsdag 15 september 2011

Glutenfri kladdkaka med mintchokladglasyr

Ååh, denna kakan alltså! Underbart gott blev det... Det här måste ni bara göra! Gjort den två gånger redan senaste veckan och hade den till efterrätt nu till vår "Halv åtta hos mig".
Dock tror jag att det har hänt nåt med våran ugn. Tror den blir varmare än vad den varit innan, för helt plötsligt blir kakan klar på tio minuter istället för en halvtimme som det tagit innan.. Vilket resulterade i en väldigt torr kladdkaka för ett tag sen... Inte kul! Men i alla fall, här har ni receptet!

Du behöver:
100 gram smör
2 ägg
3dl socker
1 msk kaffe
4 msk kakao
2,5 dl glutenfritt mjöl
1 tsk vanliljsocker
Smör och kokos till formen

Mintglasyr:
100 gram marabou premium mint
1 dl vispgrädde
25 gram smör

Såhär gör du:
Vispa ihop ägg och socker och smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjöl, kakao, vaniljsocker, kaffe och rör sist ner smöret i smeten. Smörj en form och "bröa" med kokos och häll i smeten. Grädda i ugnen i, ja, antingen tio minuter eller en halvtimme.. Ha koll! Den ska fortfarande vara lite rinnig i mitten när du tar ut den. Under tiden gör du glasyren. Bryt chokladen i bitar och värm grädden i en kastrull. Häll över grädden och rör tills chokladen smält. Vispa sen i smöret för en blank och fin glasyr!
Ta ut kakan när den är klar och låt svalna lite innan du brer på glasyren.


Servera med vispad grädde!



Godast blir den efter att ha stått ett dygn i kylen. Det svåra är bara att låta bli att äta upp den...