tisdag 4 oktober 2011

Glutenfritt i Paris

Hej på er!

Jag var ju som sagt i Paris nu några dagar och nu tänkte jag berätta för er hur det gick där med just maten. En liten guide om hur det var att vara glutenintoreant i Parsi helt enkelt! Jag hade varit där två gånger förut och då var det ganska besvärligt.. Särskilt vad de gällde lunch och fika, när man ville ha något som gick snabbt och var billigt. Helst inte sallad heller, känns som om man alltid måste äta sallad?!
Det började bra i alla fall, vi gick till närmaste brasserie för att äta lunch när vi precis kommit fram och vi chansade båda två och tog en dagens rätt. Jag talar en del franska men var inte helt säker på vad det var för mat, men fick veta av servitrisen att det inte innehöll något mjöl. In kom en typisk fransk rätt, råbiff! Väldigt speciellt, och kan tänka mig att många inte skulle vilja äta det, men det var faktiskt gott.
På kvällen åkte vi till Trocadero, kollade på Eiffeltornet och satte oss på en av restaurangerna. Lite turistfällavarning men god mat. Åt kött med pepparsås där, och till efterrätt blev det creme brulée! 
Nästa dag så blev det lite jobbigare.. Vi ville helst bara ha nåt enkelt, snabbt och billigt men det ät lättare sagt än gjort. Överallt är det bara baguetter, crêpes, paninis, pizzaslice och sandwiches. Efter mycket letande hittade vi till slut en liten affär där det återigen var fullt av nybakade baguetter med massor av olika fyllning men också sallader. Så det fick bli en sallad ändå, men den var god som tur var! På kvällen blev det återigen kött med pommes, inte så värst kul..
Sista dagen hade jag bestämt mig för att få tag på en galette, som är som crêpes fast gjorda på bovete. Vilket vi också fick leta efter ett tag. När vi dessutom hittade så vägrade dom att ta på någon annan fyllning än det som stod på menyn. Jag ville få en med nutella på som det är på crêpesen men det gick verkligen inte för sig. Till slut så lyckades jag ändå övertala en och fick en rykande varm galette med nutella på, åh så gott det var!
Till lunch blev det en omelett med ost och skinka.
På kvällen gick vi till en fiskrestaurang som vi sett tidigare där vi åt godaste måltiden på hela resan. Vi beställde båda två seabass med potatismos med oliver och smörsås. För tredje gången blev det creme brulée till efterrätt ;)
På flygplatsen köpte jag också en gigantisk macaron! Det kryllade det av överallt så om man blev sugen på nåt så kunde man åtminstone köpa det medans Simon kunde äta en croissant...

Frukost åt vi på hotellrummet då det är löjligt dyrt att äta hotellfrukosten och jag kan nästan inte äta nåt. Vi köpte istället youghurt och så hade jag med mig riskakor som vi åt med ost på. Lättast så.

Det jag fortfarande upplever som svårast är att just få tag på lunch utan att behöva sätta sig på en restaurang. Det kryllar ju av brasserier, caféer och bistros men ändå finns det egentligen inte så mycket man kan äta som glutenintolerant. Det är mycket baguetter, croque monsieur, crêpes och pasta. Sallader och omeletter finns det för oss eller kött och fiskrätterna , men jag tycker det är lite mycket till lunchen.

Vi hade tänkt gå till den glutenfria restaurangen Des si et des mets, men blev inget med det tyvärr... Men den ska vara bra har jag hört!

Tänkte dela med mig av lite franska fraser som kan vara bra att kunna!
Je suis allergique au gluten - Jag är glutenintolerant
Je ne peux pas manger la farine du blé - Jag kan inte äta vetemjöl (dom verkar sällan förstå vad manmenar när man säger att man är glutenintolerant)
Mais je peux manger le sarrasin - Men jag kan äta bovete (Då dom säger emot att du inte kan äta galletes för det är vetemjöl i...)
Il y a de la farine dans ce plat? - Är det mjöl i den här rätten?


Första måltiden, råbiff!Utsikt över Eiffeltornet och min mat från restaurangen, steak au poivre!


Omelette de jambon et fromage


Lycklig tjej efter att ha fått sin efterlängtade "crêpe"

Jag och min älskling sista kvällen, och underbar creme brulée....


Dålig bild men kolla in denna enorma macaron!

2 kommentarer:

  1. Kul att få tips på ännu en "glutenbloggare". Dig hade jag missat innan. Hoppas du kan få tips och inspiration av min blogg också, då jag bakar naturligt glutenfritt, och ofta även mjölkfritt.
    Mina erfarenheter av Paris är liknande dina. Mycket omeletter blev det! Kvällstid, på de "riktiga" resturangerna gick det oftast utmärkt. Ha det bra!

    SvaraRadera
  2. Frankrike är verkligen trevligt för en glutenallergiker - i alla fall när det gäller galetter och macaroner, annars kan det vara rätt krångligt. Jag var på Des si et des mets när jag var i Paris förra sommaren, det var superbra! Här är ett inlägg jag skrev då: http://glutenfrihet.blogspot.com/2010/08/paris.html

    Ina @ glutenfrihet.blogspot.com

    SvaraRadera